•  
  •  
  • Kontakt za medije

  • Za sve informacije o aktivnostima BCBP obratite se saradnici za komunikacije:

   Dragana Belanović 064/647-9097

   dragana.belanovic@bezbednost.org

    

  •  
  •  
  • Info BCBP

  • Prijavite se kako bi ste redovno dobijali naš bilten:
  •  
  •  
  • Kontakt za OCD

  • Ukoliko želite da sarađujete sa BCBP ili mrežama čiji smo članovi, ili želite da najavite svoje aktivnosti, pišite na:

   office@bezbednost.org

  •  
  •  
  •  
   
  • Srbija i posle Bregzita treba da nastavi reforme kako bi dostigla evropske standarde

  •  
  • Datum: 27. jun 2016.
   Reforma policije je ključna za napredak Srbije u okviru Poglavlja 24 pregovora o članstvu u EU, ocenjeno je na panel diskusiji koju su organizovali BCBP i OEBS.
   Panel: Šta možemo da očekujemo po otvaranju Poglavlja 24 - foto: Misija OEBS u Srbiji, Milan Obradović
   Panel: Šta možemo da očekujemo po otvaranju Poglavlja 24 - foto: Misija OEBS u Srbiji, Milan Obradović

   Izlazak Britanije iz Evropske unije će možda usporiti proces proširenja, ali ga sigurno neće zaustaviti, zaključak je skupa „Šta možemo da očekujemo po otvaranju Poglavlja 24” koji je Beogradski centar za bezbednosnu politiku zajedno sa Misijom OEBS u Srbiji organizovao 24. juna 2016. godine u Mikser hausu u Beogradu.

   „Države članice EU će nakon Bregzita pažnju usmeriti na unutrašnja pitanja, što će proces proširenja dodatno staviti po strani. Ali Srbija svejedno mora da se ozbiljno posveti reformama koje su nužni deo evrointegracija i da ih dosledno sprovede do kraja. Ključno je da se za građane Srbije obezbede evropski standardi u oblastima pravde, slobode i bezbednosti”, naglasila je direktorka BCBP Sonja Stojanović Gajić.

   Bregzit za Srbiju znači da će morati još više da sarađuje sa susedima na Balkanu, a ne samo sa članicama EU, a sprovođenje reformi iz Poglavlja 24 će doprineti razvoju vladavini prava i osigurati veću dostupnost pravde, što je direktna korist za građane, rečeno je na panel diskusiji.

   „Reforme u okviru Poglavlja 24 jesu važne za proces pristupanja EU, ali su ključne i za tranziciju Srbije na evropskom putu. Vladavina prava je krucijalna, jer postavlja temelj demokratije i predstavlja simbol razvoja društva“, istakla je šefica regionalnog odeljenja za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu iz ambasade Kraljevine Holandije Oni Jalink.

   Usporavanje procesa pristupanja usled Bregzita ne mora nužno biti loša stvar, ocenio je Mauricio Salustro, viši pravni savetnik Misije OEBS u Srbiji.

   „Efekti pregovora o članstvu u EU nastaju tek sa primenom politika. Najčešće postoji jak pritisak na lokalne institucije usled čega one teže da samo štikliraju ispunjenje obaveza usvajanjem zakonskih i strateških dokumenata, bez njihove stvarne primene. Bez implementacije, najavljene promene ostaju samo prazne priče“, napomenuo je Salustro.

   Foto Misija OEBS u Srbiji, Milan Obradovic
   Foto Misija OEBS u Srbiji, Milan Obradovic
   Uključivanje OCD doprinosi reformi

   Šef misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard istakao je da je Srbija važan partner unutar evropske bezbednosne zajednice i da iskustvo pokazuje da je podsticanje građana da aktivno učestvuju u konstruktivnom dijalogu o bezbednosnim pitanjima ključno za uspešno sprovođenje reformi.”

   „Građansko društvo u velikoj meri može pomoći na putu evropskih integracija. Srbija treba da podstiče otvorenu komunikaciju i razmenjivanje informacija između građana i policije i da promoviše javnu i sveobuhvatnu raspravu“, rekao je Burkhard.

   Prioriteti u oblasti pravde, slobode i bezbednosti iz ugla civilnog društva

   Znanjem i kontaktima civilno društvo može dosta da pomogne državi u reformama na evropskom putu, istaknuto je tokom drugog panela posvećenog ulozi OCD u pregovorima o Poglavlju 24.

   Istraživač BCBP Saša Đorđević je istakao da je reforma policije - ljudskih resursa, operativnog rada odgovornosti i unutrašnje kontrole - ključ za reforme u oviru Poglavlja 24. On je naglasio da je Srbiji potrebna policija koja će odgovarati na pozive građana, kako bi imali poverenje u policiju i bili slobodni da prijave krivično delo.

   „Reforma policije podrazumeva da je ona efikasna, delotvorna i odgovorna. Na kraju procesa mora da postoji policija koja pruža zaštitu građanima i postupa profesionalno, a ne u skladu sa političkim trenutkom“, ukazao je Đorđević.

   Đorđe Krivokapić iz Fondacije SHARE je izdvojio sajber kriminal kao jednu od  tri glavne bezbednosne pretnje, uz terorizam i organizovani kriminal, i ocenio da će se oko njih sarađivati i nakon Bregzita. 

   „Informacione mreže nisu klasičan javni prostor, pa je saradnja između privatnog i javnog sektora od velike važnosti. Sajber kriminal već pogađa građane i privredu Srbije, a kada građani budu znali šta treba da urade kada su im ugrožena prava znaćemo da je ostvaren sistemski napredak“, naglasio je Krivokapić.

   Miroslava Jelačić iz Grupe 484 je ocenila da je izbeglička kriza pokazala humanost Srbije, kao i da može postojati veoma funkcionalna saradnja države i civilnog društva, ali i da je neophodno regulisati oblast azila i migracija.

   „Kod nas ne postoji zaokružena migracijska politika. Migrantska kriza je neredovno stanje i iz njega treba izvući pouke za reformu sistema koja nam predstoji. Cilj je da se omogući borba protiv iregularnih migracija, ali i iskorišćavanje ekonomskog potencijala migracija“, istakla je Jelačić.

   Ivana Radović iz ASTRE je naglasila kako su se organizacije građanskog društva bavile problemom trgovine ljudi i pre same policije.

   „Trgovina ljudima se tiče i nas jer je većina žrtava iz Srbije i u Srbiji se dešava eksplotacija. Trenutno je saradnja države i OCD bolja nego na početku, ali kritike sistemskih propusta se i dalje doživljavaju kao lični napad, a ne kao realna ocena stanja. Sprovođenje reformi iz Poglavlja 24 može najzad naterati državu da uvek primenjuje propise u vezi sa borbom protiv trgovine ljudima“, zaključila je ona.

   SHARE, BCBP, ASTRA i Grupa 484 su predstavili rad civilnog društva u okviru pregovora o Poglavlju 24
   SHARE, BCBP, ASTRA i Grupa 484 su predstavili rad civilnog društva u okviru pregovora o Poglavlju 24

   Na skupu je predstavljen i Vodič kroz saradnju u unutrašnjim  poslovima u Evropskoj uniji, koji je izradio BCBP uz podršku Misije OEBS u Srbiji. Vodič pruža sveobuhvatni pregled saradnje u unutrašnjim poslovima unutar EU kao jedne od ključnih politika u okviru oblasti pravde, slobode i bezbednosti.
   Publikacija i skup su deo projekta BCBP „Podrška organizacijama građanskog društva u praćenju reforme policije“ koji je finansijski podržala Misija OEBS u Srbiji. Cilj ove incijative je povećanje vidljivosti, znanja i razumevanja bezbednosne dimenzije evropskih integracija.

   Izveštaju doprinela istraživačica-pravnica BCBP Sofija Mandić i stažistkinje BCBP Marija Ignjatijević i Nevena Mančić.

  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •