• Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu

• Datum: 16. septembar 2019.
      Javno upozorenje Državnom veću tužilaca, Republičkom javnom tužiocu i Visokom savetu sudstva

Organizacije civilnog društva pozivaju Državno veće tužilaca (DVT), Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva (VSS) da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucija preko tabloida.

Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije.

Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove DVT, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme.

Svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa. Međutim, objavljeni izvodi „mišljenja Etičkog odbora” ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnosti stvorila utisak da je krivica utvrđena i cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i tzv. GONGO („vladine nevladine organizacije“, eng. Government Operated Non-governmental Organizations).

Postupci su izmešteni iz institucija u medijsko blato tabloida i dovode do urušavanja kredibiliteta Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, kao i ugrožavanja bezbednosti nosilaca pravosudne funkcije.

Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji.

Ovaj slučaj nas je podstakao da ukažemo na fenomen „zarobljena država u pravosuđu“, to jest da se institucije zloupotrebljavaju u interesu uske grupe na vlasti, umesto da rade u interesu prava građana.

Rezultat svega toga je dalje urušavanje poverenja u ključni segment društva, pravosuđe.

Republički javni tužilac, DVT i VSS dužni su, po Ustavu, da obezbede samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva i sudija kako bi javnost stekla poverenje u ove institucije i građani ostvarivali svoja prava.

Potpisnici saopštenja:

1. Slavko Ćuruvija fondacija