• Ukoliko želite da sarađujete sa BCBP ili mrežama čiji smo članovi, ili želite da najavite svoje aktivnosti, pišite Saši Đorđeviću na mejl

sasa.djordjevic@bezbednost.org

• Civilno društvo još uvek ne utiče značajno na utvrđivanje IPA prioriteta

• Sastanak je održan 28. novembra u prostorijama BCBP

Civilno društvo još uvek ne utiče značajno na utvrđivanje prioriteta za finansiranje projekata državnih institucija u oblasti vladavine prava, kako iz IPA tako i drugih izvora razvojne pomoći,moglo se čuti na sastanku održanom u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP), u ponedeljak, 28. novembra 2011. u prostorijama Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Deo razloga za ovakvo stanje leži u tome što je ovaj mehanizam pokrenut tek u martu 2011. godine. Na sastanku su pored članica mreže učestvovale Mirjana Lazić i Bosiljka Joksimović, predstavnice Kancelarije za evropske integracije (SEIO) koja je inicirala ovaj vid konsultacija između državnih institucija i civilnog društva i Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Ivana Ćirković je prisutne upoznala sa delokrugom rada Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom. Jedna od tema o kojima se tokom sastanka diskutovalo je bila na koji način Kancelarija može doprineti boljoj saradnji OCD i državnih institucija. Prema rečima gospođe Ćirković, uskoro treba da se usvoji Uredba o dodeli sredstava za programe od javnog interesa koja realizuju udruženja. Cilj ove Uredbe je da uspostavi jedinstvene mehanizme po kojima će se sredstva iz javnih izvora dodeljivati. U skladu sa tom Uredbom, svako ministarstvo će morati da formira Komisiju za dodelu sredstava.

Organizacije okupljene oko SEKO su tokom 2011. godine imale mogućnost da komentarišu predloge projekata koji su konkurisali za IPA fondove. Takođe, SEIO priprema izveštaj o odgovorima ministarstava na komentare SEKO na predloge projekata. Ovaj izveštaj bi trebao da posluži kao putokaz za 2012. godinu i ukaže na to koja vrsta komentara se očekuje od SEKO.

Prema oceni prisutnih OCD potrebno je da se SEKO znatno ranije uključi u proces izrade dokumenata i projekata, kako bi komentari koje se dostave bili uzeti u obzir, što ove godine nije bilo moguće. Pored toga, potrebno je povećati kapacitete OCD kako bi se aktivnije bavile programiranjem IPA. Kao prvi korak, SEIO planira da u decembru 2011. sprovede obuke u pet gradova Srbije o IPA fondovima.

Zorana Brozović, BCBP

• Tagovi: SEKO, sektorska organizacija, IPA, civilno društvo, sastanak, BCBP, Kancelarija, Ivana Ćirković