•  
  •  
  •  
   
  • Upozoravanje na „javni rasizam" prema Romima

  •  
  • Datum: 20. mart 2012.
   Povećan je stepen netolerancije i diskriminacije, kao i broj napada ekstremističkih grupa prema Romima u Evropi, tvrdi Savet Evrope.
   Problemi Roma u Srbiji // Photo: Vesti-Online
   Problemi Roma u Srbiji // Photo: Vesti-Online

   Prevod: Nevenka Ćirić-Blažić, stažistkinja, BCBP


   Savet Evrope
    je 27. februara 2012. godine objavio izveštaj na 250 strana gde je jasno rečeno da su Romi izloženi „javnom rasizmu“ i da je njihov životni vek deset godina manji nego u državama članica EU.


   „Romi zaostaju u odnosu na druge - u obrazovanju, zapošljavanju, pristupu zdravstvenoj zaštiti i pristojnom smeštaju” naveo je Tomas Hamarberg, komesar za ljudska prava Saveta Evrope. On je napomenuo da nepovoljan položaj, isključivanje, segregacija i marginalizacija dovodi do rastućeg „antiromskog” raspoloženja koji koristeći Rome kao žrtveni jarac kako bi objasnili društvene probleme, a istovremeno ih lišavajući mogućnosti da poboljšaju svoj život.


   Primeri


   izveštaju Saveta Evrope dat je primer marša na Rome u mađarskom kampu u kojem su ekstremističke grupe u paravojnim uniformama tokom 2008. i 2009. godine ubili šest Roma uključujući i petogodišnje dete.


   U Sofiji pre deset godina, romske porodice bile su prisiljene da napuste svoje domove (koji su bili u njihovom vlasništvu) kako bi na tom mestu bio izgrađen tržni centar. Porodice su bile smeštene privremeno u kontejnerima dok im vlada ne obezbedi odgovarajući smeštaj. Deceniju kasnije porodice su i dalje u tim kontejnerima u kojima nema nijedan toalet, a postoji samo jedna spoljna slavina.


   U Italiji 2008. godine fotografija turista na plaži pored leševa dve romske devojčice pretrpela je široku osudu.


   Zabluda


   U međuvremenu, Ivan Ivanov, izvršni direktor Evropske informativne kancelarije Roma, rekao je da je zabluda da su problemi Roma vezani isključivo za Istočnu i Centralnu Evropu. „Romsko civilno društvo u zemljama Istočne i Centralne Evrope je organizovanije, razvijenije i glasnije u odnosu na zapadne zemlje“, konstatujući da ozbiljni problemi postoje u Holandiji, Irskoj, Španiji, Italiji i Francuskoj.


   Tako francuske vlasti i dalje deportuju romske migrante iz drugih evropskih zemalja uprkos nevolji iz 2010. godine kada je razotkriveno da su Romi bili obeleženi kao etnička grupa koja označava „pretnju javnoj bezbednosti“.


   Integracija


   Prema Savetu Evrope, integracija Roma u Evropi počinje suočavanjem sa zločinima nad romskom populacijom i to je „prvi korak“, rekao je Hamarberg. Štaviše, romsku populaciju ubili su nemački nacisti tokom Drugog svetskog rata i to nikada nije osuđeno, čak ni na Ninberškom suđenju 1946. godine.


   Evroska komisija uputila je zahtev svim članicama EU prošle godine da podnesu strategije i  akcione planove radi bolje integracije deset miliona Roma u Evropi. Planovi bi trebalo da sadrže niz mera radi poboljšanja obrazovanja, zapošljavanja, pristupa zdravstvenoj zaštiti i pristojnom smeštaju.


   Konačnih 19 tekstova dostavljeno je Evropskoj komisiji. Ostalih osam tekstova je u fazi nacrta. Države članice zakazale su diskusiju o nacionalnim strategijama do kraja marta. „Da budemo iskreni, neke od stategija su daleko ispod kriterijuma koje je zacrtala Evropska komisija“ rekao je Ivanov. Konačna verzija nacrta holandskog akcionog plana je samo na šest strana.


   Izvor:

  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •